Utdanning/forskning

Vi vet lite om kognitive utfordringer


Publisert: 22. april 2015

Vi vet for lite om den kognitive siden ved universell utforming. (Illustrasjon: Colourbox)Vi vet for lite om den kognitive siden ved universell utforming. (Illustrasjon: Colourbox)Hvorfor vet vi så lite om den kognitive delen av universell utforming?

Universell utforming handler i dag først og fremst om tiltak i sammenheng med fysiske funksjonsnedsettelser. Selv når det gjelder kommunikasjon på data, er det slikt som skriftstørrelse og farger det aller meste handler om.

Men mange i samfunnet sliter med kognitive svekkelser eller psykiske lidelser.

Hvordan samfunnet bedre kan tilrettelegges for disse, vet vi fortsatt lite om. Her er det store kunnskapshull, viser en sammenstilling av vitenskapelig litteratur utført av den Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Sverige.

– Sannsynligvis fines det en hel del kunnskap blant yrkesaktive, og blant personer som selv har en kognitiv nedsettelse, som burde vært dokumentert og publisert i en vitenskapelig sammenheng. Dessuten må det ny forskning til på området, sier Stefan Johansson hos konsulentselskapet Funka.

Kungliga Tekniska Högskolan i Sverige, Funka og det svenske Dyslexiförbundet har sammen laget en rapport om forskning på området.

Rapporten (på svensk) kan du laste ned her som PDF-fil.

Kilde: Funkas nettsider

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.