Utdanning/forskning

- Gjøvik-rapporten har flere svakheter


Publisert: 28. august 2014

Arne Lein er leder av Norges Handikapforbund. Han er ikke enig med forskningsrapporten til Høgskolen i Gjøvik. (Foto: pressekontakten.no)Arne Lein er leder av Norges Handikapforbund. Han er ikke enig med forskningsrapporten til Høgskolen i Gjøvik. (Foto: pressekontakten.no)Arne Lein, leder i Norges Handikapforbund, mener forskningsrapporten til Høgskolen i Gjøvik om hvor mye plass en rullestol trenger, ikke gir grunnlag for å redusere kravene i byggeteknisk forskrift (TEK 1).

Forskningsartikkelen har vi tidligere skrevet om her.

Den er utarbeidet av Norsk forskningslaboratorium for universell utforming.

Rapporten handler om hvor bratt det bør være inn til boliger, hvor stor plass man trenger for å åpne og lukke dører, og hvor stor plass man trenger innendørs for å kunne snu med rullestol.

En konklusjon i rapporten er at de aller fleste rullestolbrukere kan snu stolen helt rundt hvis de har en bredde på 130 centimeter, men at det samtidig er nødvendig med en lengde på 180 centimeter.

Lein er uenig med rapporten og forskerne. Han mener testpanelet er for snevert og hindringene enkelte rullestolbruker møter bagatelliseres.

Han argumenterer med at det deltok færre testpersoner enn det i utgangspunktet skulle være. Lein tar også opp at enkelte elektriske rullestoler som vil ta mer plass, er utelatt fra testen.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.