Utdanning/forskning

70 000 brudd i året etter fall i trapp


Publisert: 12. juni 2014

Flere hundre tusen nordmenn opplever hvert år uhell i trapper. (Illustrasjonsfoto: iStock)Flere hundre tusen nordmenn opplever hvert år uhell i trapper. (Illustrasjonsfoto: iStock)Totalt har 731 000 personer over 15 år hatt uhell i trapper eller ved kanter det siste året.

Norges Blindeforbund har gjennom Ipsos MMI fått utført en omfattende undersøkelse om våre uhell innendørs og utendørs. Her kommer det dramatisk store antallet uhell i trapper fram.

– Alle forstår at synstap kan gjøre det vanskelig å oppfatte hindringer i omgivelsene, som trapper og nivåforskjeller. Men vi i Blindeforbundet er opptatt av å få frem at alle har nytte av riktig utformede trapper. Denne undersøkelsen viser at det er viktig også for normaltseende at trapper og kanter er riktig utformet, sier Sverre Fuglerud, seksjonsleder for informasjon og samfunnskontakt i Norges Blindeforbund.

Blant dem som har opplevd uhell, sier halvparten at trappens utforming var skyld i at de skadet seg.

Flere enn 300 000 personer forklarer at de enten sklei i trappen, ikke så trappen, bommet på et trinn, eller at belysningen eller merkingen var dårlig. Til sammenligning var alkoholpåvirkning skyld i «bare» 10 000 uhell av denne typen.

– Nå har vi kunnskap om all den lidelsen feil utformede trapper fører til – og vi vet hva som må gjøres for å hindre disse. Blindeforbundet krever at næringslivet, byggeiere og det offentlige sikrer trapper og kanter bedre. Det er så lite som skal til. Tydelig markering av hvert trinn, godt lys, riktig utformet gelender og sklisikre trappetrinn, gjør at du og jeg kan ferdes mye tryggere, sier Fuglerud.

Den samme undersøkelsen viser at farlige trapper og kanter det siste året har ført til over 100 000 legebesøk, 68 000 bruddskader og 41 000 hodeskader.

Noe uventet er det ikke de eldste som er utsatt for flest uhell. Ifølge undersøkelsen er det aldersgruppen 15–24 år som har klart flest uhell. Derimot er alvorlige skader høyest i gruppen over 60 år.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.