Utdanning/forskning

Bli med på forskning


Publisert: 07. mai 2013

Førsteamanuensis Jonny Nersveen forsker på tilgjengelighet og universell utforming ved Høgskolen i Gjøvik. (Faksimile fra Oppland Arbeiderblad) Førsteamanuensis Jonny Nersveen forsker på tilgjengelighet og universell utforming ved Høgskolen i Gjøvik. (Faksimile fra Oppland Arbeiderblad)

Høgskolen i Gjøvik (HiG) trenger flere testpersoner for universell utforming til et stort forskningsprosjekt.

Forskningen er godt i gang, men førsteamanuensis Jonny Nersveen trenger flere testpersoner. Vanlige folk som til daglig bruker rullatorer og rullestoler.

Nersveen ved HiG griper dørhåndtaket med den ene hånden, og har dermed bare én hånd å rygge rullestolen med. Så smetter han igjennom før døra slår igjen. Det går så vidt.

– Dette er hverdagen for brukere av rullestoler og rullatorer. Prøv selv, så skal du få merke hvor lett det er, sier Jonny Nersveen til avisa på Gjøvik.

Byggforskriftene

Forskeren leder et stort forskningsprosjekt som rett og slett skal ettergå byggeforskriftene i forhold til universell utforming.
Det er faktisk 50 år siden en skikkelig gjennomgang av byggeforskriftene på dette området, forteller Nersveen.

– Tidligere var det godt nok om en rullestolbruker kom seg inn gjennom lageret på baksiden. I dag er det helt andre krav. Alle har lik rett til å ta seg fram for egen maskin.

Europas største laboratorium

Norsk forskningslaboratorium for universell utforming ligger i fabrikklokalene til Mustad på Gjøvik. Her er det blant annet satt opp rullestolramper med justerbare høyder og helninger, bredder og høyder på gelendrene. Korridorer som kan gjøres smalere eller bredere, med dører som slår inn eller ut.

– Vi forsker på mennesker. Vi tar tiden, lager videoanalyser og ikke minst intervjuer testpersonene, forteller Nersveen.

Norsk forskningslaboratorium for universell utforming på Gjøvik er det største i sitt slag i Europa. Laboratoriet kan studere syn, hørsel og mobilitet knyttet til bygg, uteområder, transport og design.

Nå er HiG ute etter forsøkspersoner som bruker rullestol eller rullator. De lover mat, god forpleining og en artig dag som testperson på høgskolen, som takk for hjelpen.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.