Utdanning/forskning

På helsa løs for rektor


Publisert: 10. januar 2013

Det gikk galt da universitetsrektor Sigmund Grønmo skulle ta rullestol-testen og møtte fortauskanten. Grønmo ble heldigvis ikke alvorlig skadet. (Foto fra På Høyden/Dag Hellesund)Det gikk galt da universitetsrektor Sigmund Grønmo skulle ta rullestol-testen og møtte fortauskanten. Grønmo ble heldigvis ikke alvorlig skadet. (Foto fra På Høyden/Dag Hellesund)

Det gikk på helsa løs for rektor ved Universitetet i Bergen da han skulle ta seg fram med rullestol ved sitt eget universitet.

Studentrepresentantene ved universitet ville ta rullestol-testen på rektor Sigmund Grønmo. Hvor langt ville han komme seg rundt på egen hånd?

Etter at likestillingsrådgiver Anne Marit Skarsbø måtte reddes av studentparlamentsleder Anita Tøien Johansen da hun prøvde å bremse stolen i bakken, rullet Grønmo videre med rektoralt overmot.

Men ved fortauet i Professor Keysersgate endte ferden i velt.

Kommunal velt

Sigmund Grønmo er klar over de mange uu-utfordringene i bygningsmassen til UiB. Men her var det ikke en slik som stanset universitetsrektoren.

– Det var de kommunale utfordringene som felte rektor, sier Grønmo til nettavisen På Høyden.

– Det vi sliter mest med er gamle bygninger. Når vi rehabiliterer eller bygger nytt, tenker vi alltid på universell utforming. Men vi har jo et vedlikeholdsetterslep på 2,5 milliarder kroner, minner Grønmo om.

Mange terskler ved UiB

– Det er en ikke ubetydelig terskel for å begynne å studere ved UiB dersom du er funksjonshemmet, sier Yngve Høiseth i læringsmiljøutvalget.

Fylkessekretær Vibecke Magnus i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) i Hordaland har fått klager på UiB, selv om de ikke er mange.

Hun minner om at funksjonshemmede er mye mer enn rullestolbrukere.

– UiB kunne nok trengt flere ledelinjer, teleslynger og handikaptoalett. Brosteinen på Nygårdshøyden er ikke bra for svaksynte, og noen av fakultetsbyggene er helt pyton.

Regjeringen har bestemt at flere funksjonshemmede skal delta i arbeidslivet, så det kan bli enda flere som kommer til å ta universitetsutdannelse fremover, minner hun om.

Les saken i På Høyden her.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.