Samferdsel

Får ikke samme informasjon som andre


Publisert: 26. november 2015

NRK har vært med svaksynte Jon Ivar Dypedal på tur i Oslo. Han forteller at han er lei av å spørre fremmede hvilken buss han har gått på. (Foto: Skjermdump fra NRK)NRK har vært med svaksynte Jon Ivar Dypedal på tur i Oslo. Han forteller at han er lei av å spørre fremmede hvilken buss han har gått på. (Foto: Skjermdump fra NRK)Neste år innføres utvendige automatiske opprop på t-banestasjonene. Ruter leter etter fortsatt nye teknologiske løsninger for buss og trikk.

Å reise med buss i Oslo som svaksynt, er trøblet. Det slår svaksynte Jon Ivar Dypedal (26) fast.

– Jeg er avhengig av god informasjon som alle andre. Hvorfor skal ikke jeg få den informasjonen alle andre har tilgang til? spør han når NRK er med ham for å oppleve hvordan det er å reise med buss i Oslo som svaksynt.

Mens de venter på 37-bussen forteller Dybedal at det nesten er umulig for ham å finne ut hvilken buss han skal gå på. Han har gått på feil buss mange ganger.

Ikke skjedd noe på to år

For to år siden konkluderte Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) med at Ruter brøt loven om tilgjengelighet og universell utforming. Loven krever at det er tilrettelagt slik at alle kan benytte tjenestene, uavhengig av om man er funksjonsfrisk eller ikke.

Neste år innføres utvendige automatiske opprop på t-banestasjonene. Fortsatt er ingen løsning på plass når det kommer til buss og trikk.

Ruter sier at de jobber med saken:

– Vi ser at det skjer mye på teknologiområdet, som vi tror kan hjelpe oss til å finne bedre løsninger, sier Gro Janborg, kommunikasjonssjef i Ruter.

Mobiltelefonen kan utnyttes

Mobiltelefonen er et viktig hjelpemiddel for mange synshemmede. Nå vil Ruter utforske hvordan de kan utnytte telefonen for å gi kundene tilpasset informasjon.

Ruter vurderer også å ta i bruk såkalt Beacon-teknologi, små sendere som kan benyttes til å gi informasjon om for eksempel rutetid eller sanntid via mobiltelefon.

Kilde: NRK

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.