Samferdsel

El-biler skaper mer usikkerhet i trafikken


Publisert: 25. juni 2015

Over en halv million nordmenn har de siste to årene opplevd farlige situasjoner med elbiler eller andre stillegående biler, viser fersk undersøkelse. (Illustrasjonsbilde av elbil i bymiljø. Foto: Norsk elbilforening.)Over en halv million nordmenn har de siste to årene opplevd farlige situasjoner med elbiler eller andre stillegående biler, viser fersk undersøkelse. (Illustrasjonsbilde av elbil i bymiljø. Foto: Norsk elbilforening.)Over en halv million nordmenn har opplevd farlige situasjoner med elbiler eller andre stillegående biler de siste to årene.

Det er Blindeforbundet som roper varsko om de nye stillegående bilene.

En undersøkelse forbundet har fått foretatt, viser at blinde og svaksynte føler usikkerhet i mye større grad enn befolkningen for øvrig.

Hver tredje synshemmede er mer usikker i trafikken enn tidligere, og 15 prosent beveger seg mindre i trafikken.

– For oss som er synshemmede er det vanskelig eller umulig å høre når en elbil kommer kjørende. Derfor er det mye vanskeligere å observere denne enn bil med motordur. Undersøkelsen viser at også folk flest bruker hørselen for å orientere seg i trafikkbildet, og da kommer elbilen brått på, sier Sverre Fuglerud, seksjonsleder informasjon og samfunnskontakt i Norges Blindeforbund.

Spesielt personer som er helt blinde har problemer med det nye trafikkbildet:

I mange elbiler er det bare å skru på en bryter for å få lyd. Sverre Fuglerud i Blindeforbundet oppfordrer alle elbileiere som har mulighet til det, til å skru på denne lyden som gjør at bilen også kan høres for fotgjengere.

– Lyden er der bare ved lave hastigheter, siden det ved høyere hastighet vil være mulig å høre hjulstøy fra bilen. Det kommer påbud om slik lyd fra 2019 av, men det er viktig å få lyden på nå før flere blir skadet! oppfordrer Fuglerud.

Kilde: Blindeforbundet

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.