Planlegging

Ønsker mer av NRK


Publisert: 06. november 2015

NRKs brukerråd oppfordrer programledere, journalister og kommentatorer til å bruke klart og enkelt språk. (Foto: NRK) NRKs brukerråd oppfordrer programledere, journalister og kommentatorer til å bruke klart og enkelt språk. (Foto: NRK)     NRKs brukerråd ønsker mer universell utforming av innholdet i kanalen. De vil også ha flere funksjonshemmede både foran og bak kamera.

Dette ble klart da brukerrådet møtte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i oktober.

Brukerrådet består av ni ulike funksjonshemmedes forbund for funksjonshemmede og Pensjonistforbundet. Rådet skal bidra til at NRK på en bedre måte kan speile hele befolkningens behov og være tilgjengelig for publikum. De skal møtes tre til fire ganger i året.

Ønsker et enklere språk

Brukerrådet roser NRK for det arbeidet som er gjort for tilgjengelighet og for at kanalen har en positiv innstilling til arbeidet med universell utforming. Men de ønsker mer.

Det er viktig med god tilgang til undertekster, hørbarhet, lesbarhet, tegnspråktolking, synstolking, lydtekst og tilgang på nett og mobil, mener de.

Brukerrådet oppfordret også programledere, journalister og kommentatorer til å bruke klart og enkelt språk.

Flere funksjonshemmede til NRK

Funksjonshemmede er en del av det naturlige mangfoldet og bør også være synlige i media. Flere av organisasjonene i brukerrådet ønsker derfor at NRK skal bruke funksjonshemmede både foran og bak kamera.

– NRKs ambisjon er å være en raus og mangfoldig fellesarena. Alle skal være inkludert, og alle skal ha tilgang til NRKs innhold.

Dette sa kringkastningssjefen i møtet med brukerrådet, ifølge nrk.no.

Tilgjengelighet er et område NRK vil og skal være gode på. Det er bra å ha et brukerråd slik at vi kan sikre dialog og samarbeid, mener Eriksen.

14 prosent av befolkningen

De ti personene i brukerrådet representerer en stor del av NRKs publikum.

– Hele 14 prosent av befolkningen i Norge opplever en eller flere funksjonshindringer i hverdagen. Denne gruppen er like stor som innvandrerbefolkningen, sa Siri Antonsen, tilgjengelighetssjef i NRK til nrk.no da brukerrådet hadde sitt første møte.

Kilde: NRK

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.