Planlegging

Mer tilgjengelighet i NRK


Publisert: 01. oktober 2015

Siri Antonsen, NRKs nye tilgjengelighetssjef, avslører at det kommer flere nyheter fra NRK i nær framtid. Disse vil gjøre kanalen mer tilgjengelig. Siri Antonsen, NRKs nye tilgjengelighetssjef, avslører at det kommer flere nyheter fra NRK i nær framtid. Disse vil gjøre kanalen mer tilgjengelig.     NRK ansatte en tilgjengelighetssjef i 2014. Hun er nå i full gang med arbeidet med å gjøre statskanalen enda mer tilgjengelig for alle.

Siri Antonsen, som opprinnelig er utdannet tegnspråktolk, har fått ansvar for at alt av NRKs innhold på TV, radio, nett og mobil gjøres tilgjengelig.

NRK har allerede et bredt universelt tilbud. Nesten alle programmer blir tekstet. Men mye kan bli bedre.

Hvordan leverandørene av TV-signaler distribuerer teksten, varierer for eksempel fra leverandør til leverandør.

Antonsen har den siste tiden arbeidet med en forenklet bruksanvisning for alle som leverer TV-signaler, skriver Byavisa Moss.

Tilbud til blinde

Nettsiden til NRK skal også forbedres. Alt som legges ut på nett av programmer og videosnutter skal ha tekst.

Det er også et tilbud til blinde på gang, forteller hun i intervjuet.

– Vi jobber med synstolking for blinde. Det vil si at en stemme beskriver viktige ting som er i bildet. Vi har allerede kjøpt inn en del filmer som skal bli tilgjengelige på nett-TV, men i januar skal vi lage vår aller første egne synstolkning. Dette skjer i forbindelse med lanseringen av «Mammon 2».

Syntetisk stemme

I februar lanserte NRK tre kanaler med lydtekst. Dersom det sendes et program med fremmedspråk her, vil teksten bli lest opp av en syntetisk stemme.

– Vi har ligget litt lavt med dette tilbudet fordi vi jobber med å forbedre stemmen. Dette er et tilbud mange grupper har glede av, sier hun til Byavisa Moss.

Både dyslektikere, blinde, synshemmede, eldre med dårlig lesesyn og nye nordmenn som synes det er lettere å forstå muntlig norsk, vil ha glede av en syntetisk stemme.

Kilde: Byavisa Moss

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.