Planlegging

Treg tilpasning i Harstad


Publisert: 08. august 2013

Sentrum i Harstad bør tilrettelegges bedre for  funksjonshemmede. (Foto: Wikimedia Commons) Sentrum i Harstad bør tilrettelegges bedre for funksjonshemmede. (Foto: Wikimedia Commons)

Kommunalt råd for funksjonshemmede i Harstad har i en årrekke jobbet for at kollektivsystemet skal være tilpasset alle, og leder Elsa Floer ønsker seg fortgang i prosessen.

– Det handler om at et tilbud skal kunne brukes av alle, uavhengig av funksjonshemninger, sier hun til Harstad Tidende.

Floer mener vi har lett for å tenke at tilpasning kun handler om å være tilpasset rullestolbrukere, men det inkluderer også syns- og hørselshemmede, dyslektikere og folk med barnevogn, slår hun fast.

Floer registrerer at Harstad dessverre er kommet ganske kort som en universelt utformet by.

– De gamle byggene er ikke tilpasset alle i det hele tatt, og brosteinen på torget er ganske lite fremkommelig. Floer presiserer at hun ikke ønsker å fjerne brosteinen, men at det burde suppleres med en gangvei hvor alle kunne tatt seg frem uten problem.

Å komme seg om bord i båt med rullestol i Harstad er også svært problematisk.

Lederen av rådet for funksjonshemmede i Harstad venter nå på en sentrumsplan for Harstad med alt på plass.

– I mange situasjoner er vi alle funksjonshemmede, når vi har høyhælte sko, dytter barnevogn eller med alderen får svekket hørsel. Universell utforming skal være tilpasset de ulike livssituasjonene for mennesker, understreker Floer.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.