Planlegging

Mye ugjort i Akershus


Publisert: 25. oktober 2012

Akershus fylkeskommune har satt søkelys på universell utforming og tilgjengelighet for alle. Konklusjonene er at det er lite fylket kan skryte av på dette området. Bortsett fra hovedflyplassen på Gardermoen.

Akershus fylkeskommunale råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne gjennomførte nylig en dagskonferanse. Der satte de søkelyset på dagens situasjon i fylket, i forhold til universell utforming og målet om tilgjengelighet for alle, skriver Romerikes Blad.

Oslo lufthavn er det et skoleeksempel på hvordan en prosess for universell utforming skal drives, mener Norges Handikapforbund. (Foto: Knut Bry / Oslo Lufthavn AS)Oslo lufthavn er det et skoleeksempel på hvordan en prosess for universell utforming skal drives, mener Norges Handikapforbund. (Foto: Knut Bry / Oslo Lufthavn AS)

Hovedflyplassen er et skoleeksempel på hvordan en prosess for universell utforming skal drives, sier seniorrådgiver Tore Bjørback i Norges Handikapforbund til avisen.

Han har deltatt som brukerrepresentant i et forum OSL har etablert for å sikre universell utforming i forbindelse med utbyggingen av flyplassterminalen.

Lite er gjort

Men ellers viser gjennomgangen i fylket at mye er ugjort:

• Kun et fåtall av 3000 bussholdeplasser er universelt utformet.

• Knapt et eneste av 92 statlig eide friluftsområder er tilgjengelige for alle.

• I 1999 fikk Akershus en tilgjengelighetsportal for møtesteder, arenaer og friområder. Nå er den borte.

• Fylkesmannen savner ressurser til mer satsing på universell utforming.

OSL et fyrtårn

OSL er et fyrtårn å navigere etter, sier generalsekretær i Norsk Handikapforbund Lars Ødegård.

– Dessverre er det sånn at mesteparten av omgivelsene våre er bygget for mange år siden. Derfor tar det tid å endre. Regjeringens mål er at hele Norge skal være universelt utformet i 2025. Da er man nødt til å prioritere opp dette arbeidet radikalt, uttaler Ødegård til avisen.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.