Planlegging

Bevaring stopper tilpassing


Publisert: 31. mai 2012

I indre Oslo finnes det ikke boliger som er universelt utformet. Et forsøk på å bygge slike stoppes av Byantikvaren. I indre Oslo finnes det ikke boliger som er universelt utformet. Et forsøk på å bygge slike stoppes av Byantikvaren.

Byaktivaren i Oslo har stoppet byggingen av universelt utformede leiligheter, fordi bygningen er bevaringsverdig.

Det er Husbanken i samarbeid med Blindeforbundet som står bak utbyggingsplanene i Fossveien 19, Bellonas gamle lokaler i Oslo. Planleggingen ble startet i 2007, men planene ligger fortsatt på vent. Årsaken er at murbygget er fredet, skriver dittoslo.no.

– Vi ønsker ikke å endre fasaden, men bygge om innvendig, forteller Halvor Gaustadnes i Norges Blindeforbund til nettstedet. Han er redd for at utbyggerne nå trekker seg, fordi prosjektet trekker ut i tid.

Neste skritt er et møte med byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen 11. juni.

Ingen tilpassede i indre by

Prosjektet vil bli det første i sitt slag i Oslo.

Dette er et prosjekt man ikke kan gi slipp på, sier fraksjonsleder for Ap i byutviklingskomiteen i bystyret, Anders Ø. Røberg-Larsen, til dittoslo.no.

– Kravet om universell utforming kom i 2009. Hvordan jobber egentlig kommunen når det tar så lang tid som dette, undrer han.

– I indre by finnes det ingen tilpassete boliger. Alle bør ha muligheten til å bosette seg hvor de vil. Enkelte med funksjonshemninger må inn i kommunale boliger, eller kjøpe seg bolig på steder som er tilpasset. Eksempelvis Hovseter. Det er ikke slik det burde være, sier Gaustadnes.

Ikke kommunens ansvar

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen sier at universell utforming av boliger ikke er kommunens ansvar.

– Private utbyggere søker om tillatelse, men kommunen har ikke noe ansvar for å sørge for at boliger er universelt utformet.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.