Planlegging

Uenighet om gågata i Moss


Publisert: 12. desember 2011

Gågata i Moss er mye debattert om dagen. (Foto: Moss kommune)Gågata i Moss er mye debattert om dagen. (Foto: Moss kommune)Moss Avis har i den siste tiden viet mye spalteplass til debatten om byens gågate. Blindeforbundet mener den er for dårlig utformet for blinde og svaksynte. Men ikke alle er enige.

Gågata i Moss er livsfarlig for blinde og svaksynte, mener leder av Norges Blindeforbund i Østfold, Kari Lyundeby. Hun får støtte fra Bendir Yiyit, medlem av Rådet for funksjonshemmede i Moss.

Blinde og svaksynte i Moss har kontaktet de to forbundene fordi de opplever gågata som utrygg, blant annet på grunn av manglende ledelinjer. De har utarbeidet en rapport som kommunen nå skal vurdere.

Gågata i Moss ble oppgradert og sto ferdig i 2009. Den ble da kvalitetssikret av personer som fokuserte på universell utforming.

Terningkast 5

– Jeg gir gågaten i Moss terningkast 5. Med små justeringer kan den nærme seg terningkast 6. Jeg har aldri sett noen gågater i Norge som er bedre enn denne når det gjelder universell utforming. Hadde gågaten i Moss ligget i Bergen eller Oslo, ville den nok ha fått en gjev, nasjonal pris, sier Sigmund Asmervik til Moss Avis.

Asmervik er professor ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås. Han har arbeidet med universell utforming i mange år. Moss Avis kaller ham en ”norgesmester ” i universell utforming. Han var med på å kvalitetssikre Moss kommunes plan for opprusting av gågata.

Flott med debatt

Asmervik synes det er flott at Moss Avis har viet stor spalteplass til debatten om gågata og framkommeligheten for blinde og svaksynte.

– Og ikke minst er det fint at avisen slipper til folk som bruker friske ord og uttrykk, og ikke bare byråkratspråk. Det bidrar til at enda flere engasjerer seg i den viktige diskusjonen om hva som kan gjøres for å få den flotte gågaten enda bedre, sier Asmervik til avisen.

 

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.