Kultur

Høylytt uteliv


Publisert: 07. november 2013

Faksimile fra artikkelen i BA om Fredrik Kondrup sin opplevelse på utestedet Feliz.  Faksimile fra artikkelen i BA om Fredrik Kondrup sin opplevelse på utestedet Feliz. Fredrik Kondrup besøkte utestedet Feliz i Bergen og våknet dagen derpå med vedvarende øresus. Nå advarer han andre.

Han mener at problemene skyldes det høye lydnivået på utestedet.

 – Det var utrolig høy musikk.

Fredrik har vært hos legen, men fikk beskjed om at det ikke var annet å gjøre enn å lære seg å leve med det.

 

99 desibel

Etter at Bergesnavisen skrev om saken tok «TV2 hjelper deg» med seg måleutstyr for å teste lydnivået på utestedet Feliz.

Catharina Sutton, eventansvarlig på Feliz, opplyser til «TV2 hjelper deg» at de etter BAs sak la inn en sperre på musikkanlegget, slik at de ikke kan spille for høyt.

Men da TV2 målte lydnivået, viste det høyeste nivået 99 desibel.

 

Ingen lov om lyd

Overlege ved hørselsenteret på Haukeland universitetssykehus, Ola Lind, forteller at han har hatt pasienter som har fått øresus etter konserter eller bybesøk.

Et overdrevet høyt lydnivå gjør at mange som sliter med tinnitus vegrer seg for og besøke utesteder, fordi de frykter at tilstanden kan forverres.

 

I veilederen «Musikkanlegg og helse» anbefaler Helsedirektoratet en absolutt grense på 99 desibel ved arrangement som varer i halvannen time.

I dag finnes det ingen norsk lov som sikrer gjester på utesteder et skadefritt lydnivå, og da er det utestedene selv som velger hvor høyt de vil spille.

 

Les hele artikkelen om Fredrik her.

 

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.