Kultur

Oppgitt over kulturarrangement


Publisert: 21. mars 2013

Arne Lein mener det er kritikkverdig å legge et kulturarrangement til et hus der ikke funksjonshemmede har mulighet for å se hele utstillingen. (Foto: Norges handikapforbund)Arne Lein mener det er kritikkverdig å legge et kulturarrangement til et hus der ikke funksjonshemmede har mulighet for å se hele utstillingen. (Foto: Norges handikapforbund)– Man skal ikke legge offentlige kulturarrangement til bygninger som ikke er tilgjengelig for alle.

 Kommunale arrangementer skal være for alle mener Arne Lein, forbundsleder i Norges Handikapforbund. Han er oppgitt over at en fotoutstilling om funksjonshemmede er lagt til andre etasje i en bygning uten heis i Drengestua på Gjøvik.

Dermed får ikke funksjonshemmede mulighet for å se utstillingen.

Kritikkverdig

Arne Lein sier til NRK at det er kritikkverdig av kommunen å bruke Drengestua, en gammel verneverdig gård, til kommunale utstillinger uten å tilrettelegge for funksjonshemmede.

– Slike bygg skal ikke brukes til allmenne, kommunale arrangement når ikke alle kan bruke det, understreker Lein.

Alle bygg må justeres

– Det er tatt for gitt at ingenting skal forandres når et bygg er vernet, sier Lein. Han påpeker at alle bygg justeres for å tilpasses samtidens krav, slik som strøm og toaletter.

– Så her må man se etter løsninger for å bedre tilgjengeligheten.

Statlige bygg mer tilgjengelige

Riksantikvaren arbeider nå med å forbedre tilgjengeligheten i alle statlige bygg som er fredet. Blant annet jobbes det med å gjøre Rikssalen i andre etasje i Eidsvollsbygningen tilgjengelig for rullestolbrukere.

Riksantikvaren har også utarbeidet en veileder for hvordan man kan tilrettelegge bedre for funksjonshemmede på slike eldre eiendommer.

Vil finne løsninger

Kultursjefen i Gjøvik sier de allerede har startet prosessen med å se på hva de kan gjøre for at også funksjonshemmede skal kunne benytte alle eiendommer eid av kommunen.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.