Kultur

Alle bør kunne høre fotball


Publisert: 08. mars 2013

Selv om en ser hva som skjer på en fotballkamp, er lyden av en kommentator en viktig del av fotballopplevelsen. Helt siden 2005 har Aalesund Fotballklubb hatt et opplegg med tolking på sine hjemmekamper. Nå forslår Norges fotballforbund flere klubber om det samme. Selv om en ser hva som skjer på en fotballkamp, er lyden av en kommentator en viktig del av fotballopplevelsen. Helt siden 2005 har Aalesund Fotballklubb hatt et opplegg med tolking på sine hjemmekamper. Nå forslår Norges fotballforbund flere klubber om det samme. Norges Fotballforbund (NFF) oppfordrer flere toppklubber til å etablere et opplegg for hørselshemmede på tribunen.

"Fotball for alle" er fotballens visjon. Den omfatter også tribunen.
Mange klubber gjør mye bra for fysisk funksjonshemmede, og har tilrettelagt for bevegelseshemmede og for rullestoler på stadion.
En gruppe som ikke er så synlig, men som også er en del av fotball-Norge, er døve og hørselshemmede tilskuere.

Aalesund startet
Siden 2005 har Aalesund Fotballklubb hatt et opplegg med tolking for døve på sine hjemmekamper. Under begge cupfinalene der AaFK har deltatt, har det vært organisert tribunetolking på Ullevaal.

Senere har hørselshemmede Viking-supportere og Molde-supportere fått det samme tilbudet. I 2013 har også Hødd innført tilrettelegging med tolking for hørselshemmede.

Får med seg stemningen
På denne måten får de hørselshemmede med seg stort sett det som de hørende får med seg: All speakertjeneste, stemning og fotballsanger på tribunen, underholdning osv.

"Erfaringene fra de arenaene som har innført tolketilbud, er så gode at vi ikke bør la være å få dette til for resten", sier NFF på sin hjemmeside.

Les mer om dette her.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.