Kultur

Blått flagg til badestrender


Publisert: 06. juni 2012

Ni norske badestrender har nå fått miljøsertifiseringen Blått flagg. Det betyr også at strendene skal være universelt utformet. En av disse er Storøyodden i Bærum.

Storøyodden badestrand i Bærum er så langt en av svært få her i landet som kan smykke seg med Blått flagg. (Foto: Bærum kommune)Storøyodden badestrand i Bærum er så langt en av svært få her i landet som kan smykke seg med Blått flagg. (Foto: Bærum kommune)

Til sammen ni badesteder i Bærum, Asker, Moss, Tønsberg, Kristiansand og Bergen utgjør kremen av norske strender sommeren 2012. Det er en økning fra fem i 2010.

Blått Flagg er en eksklusiv utmerkelse tildelt over 3200 strender og marinaer/båthavner i 36 land, og antallet øker hvert år.

Fullt oppnåelig for flere

Kravene for å oppnå Blått Flagg-godkjenning kan virke omfattende, men er fullt oppnåelige krav som mange strender har tilfredsstilt allerede. Det er krav om universell utforming, førstehjelpskunnskap og sikkerhetsrutiner, forsvarlig avfallshåndtering, og god vannkvalitet, samt informasjonskrav om biologisk mangfold, kystlandskap og kultur.

Norge scorer lavt i Blått Flagg-sammenheng. I fjor hadde til sammenligning for eksempel Spania hele 493 strender som var miljømerket. I Norden leder Danmark med 216 strender.

Blått Flagg er derfor et kvalitetsstempel for Storøyodden badestrand og de så langt åtte andre strendene her i landet.

Sjøbadet i Moss er også tildelt Blått flagg. (Foto: Moss kommune)Sjøbadet i Moss er også tildelt Blått flagg. (Foto: Moss kommune)Trygghet og vannkvalitet

Årsaken til at det finnes så få Blått Flagg-sertifiserte strender i Norge kan både være at ikke alle kommuner prioriterer å søke om dette sertifikatet, og at nokså mange norske strender ligger i bynære strøk og innerst i viker og fjorder, hvor badevannskvaliteten kan være dårlig.

For å få Blått flagg må en strand være laget slik at brukerne kan føle seg trygge på standarden, enten det gjelder universell utforming, miljø, sikkerhet, service eller vannkvalitet. Alt må være på et høyt nivå og i henhold til kravene.

Brukerne skal også enkelt kunne orientere seg om hvilke fasiliteter stranden har, og hvor disse befinner seg på området.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.