Kultur

Bare 5 prosent er tilgjengelige


Publisert: 09. mars 2012

95 prosent av bøker i Europa er ikke tilgjengelige for synshemmede, dyslektikere og andre som sliter med å lese trykket tekst. (Illustrasjonsfoto: Siw Ellen Jakobsen)95 prosent av bøker i Europa er ikke tilgjengelige for synshemmede, dyslektikere og andre som sliter med å lese trykket tekst. (Illustrasjonsfoto: Siw Ellen Jakobsen)Blinde og svaksynte har i dag sterkt begrenset tilgang på bøker og annet trykket materiale. Det ønsker medlemmer av EU-parlamentet å gjøre noe med.

Hele 95 prosent av alle publiserte verk i Europa blir aldri konvertert til formater som gjør dem tilgjengelige for synshemmede, dyslektikere og andre som sliter med å lese trykket tekst.

Opphavsretten har begrenset denne tilgangen.

Nå har 21 medlemmer av EU-parlamentet oppfordret Michel Barnier, kommissær for EUs indre marked og tjenester, om å arbeide for et bindende traktat som skal bedre situasjonen.

Dette skriver Norges Blindeforbund på sine nettsider.

Presset kommisær

Målet med en bindende traktat er å etablere et internasjonalt unntak for begrensning til opphavsrett, slik at det tillates distribusjon over landegrensene av bøker og annet publisert materiale tilgjengelig for synshemmede.

I sin åpningstale i Europaparlamentet sa kommissær Barnier at han var åpen for en bindende traktat – eller ikke-bindende retningslinjer, skriver Blindeforbundet.

Ifølge en pressemelding fra Den europeiske blindeunion (EBU) sa imidlertid en presset Barnier følgende i sin oppsummering:

– I ukene som kommer ønsker jeg å finne tilstrekkelig enighet blant EU-medlemsstatene til aktivt å forfølge veien mot en avtale. Jeg vil møte regjeringer, én etter én, og i et forestående EU-råd vil jeg be om dette mandatet (for en bindende traktat).

Ord må bli handling

EBU ønsker tilnærmingen fra EU-kommisjonen hjertelig velkommen, og ser frem til at «kommissærens ord blir handling».

– Jeg er glad for å ha en så sterk støtte fra Europaparlamentet, som har lyttet til europeiske borgeres vilje. Det er på tide EU-rådet og EU-kommisjonen gjør det også; at de tar funksjonshemmedes rettigheter på alvor og hjelper oss å avslutte «bokhungersnøden», sier EBU-president Wolfgang Angermann.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.