Kultur

Kunst tilpasset svaksynte


Publisert: 12. desember 2011

Fylkesordfører Janne Johnsen delte ut Tilgjengelighetsprisen 2011 til Leif Dyving (t.h) og Egersund Fayansemuseum.Fylkesordfører Janne Johnsen delte ut Tilgjengelighetsprisen 2011 til Leif Dyving (t.h) og Egersund Fayansemuseum.Egersund Fayancemuseum har fått Rogaland fylkeskommunes Tilgjengelighetsprisen 2011.

Prisen får museet for sitt arbeid med universell utforming som er spesielt tilpasset blinde og svaksynte.

En del av utstillingslokalene er innredet med et berøringsgalleri. Her er det utstilt gjenstander med inngraverte mønster, som de besøkende kan ta på. Bordene i utstillingen er plassert i høyde tilpasset rullestolbrukere, med informasjon i blindeskrift.

Verdens største

Galleriet er blant verdens største innen taktilt tilrettelagte utstillingslokaler.

Universell utforming er en del av Egersund Fayancemuseum på flere områder. Det er ledelinjer, tekst i utstillinger tilfredsstiller krav til kontrast og skriftstørrelse, teksthefter har store bokstaver for svaksynte og braille blindskrift for blinde. Der er også benyttet informasjonsskilting med blindeskrift.

Prisen museet mottar er 20 000 kroner og et diplom.

Foregangsprosjekt

Det er Fylkesrådet for funksjonshemmede som administrerer denne prisen. Rådets leder, Anita Egeli, pekte i rådets begrunnelse på at Egersund Fayancemuseum er et nasjonalt foregangsprosjekt når det gjelder universell utforming av utstillingslokaler for kunst.

– Rogaland burde være stolte av å ha et slikt museum i fylket, sier hun til Egersund kommunes nettsted.

Egersund Fayancemuseum er en avdeling av Dalane folkemuseum. Det er Norges første og eneste fajansemuseum, og ble åpnet i 1986 på Eie i Egersund. Steintøyindustrien, som gjennom 132 år ga levebrød til distriktet, er i dag en stor kulturattraksjon.

 

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.