Kultur

Bysamarbeid mellom Bergen og Warszawa


Publisert: 21. mars 2011

Med tilgjengelighet og kulturminner som tema har Bergen og Warszawa innledet et by til by-samarbeid. Overarkitekt Åge Vallestad og rådgiver for kulturminner Arve J. Nilsen fra Bergen kommune presenterer nå en rapport om å overvinne barrierer, basert på studier og iakttakelser i den polske hovedstaden.

Warszawa og Bergen, her representert ved sine byvåpen, samarbeider om tilgjengelighet til kulturminner.Warszawa og Bergen, her representert ved sine byvåpen, samarbeider om tilgjengelighet til kulturminner.Bergen og Warszawa har mange ting til felles når det gjelder å bevare kulturminner og holde dem tilgjengelig for alle mennesker. Byene har historiske og antikvariske verdier i alle varianter. Men de har også naturgitte ulikheter: Bergen med all sin nedbør, og Warszawa med sine strenge vintre. Samtidig er det brukt ulike byggemetoder og håndverk, noe som sammen med varierende slitasje over tid gir hvert kulturminne sin spesifikke verdi. På grunn av disse variasjonene er det umulig å innføre en fast mal for hvordan en skal tilrettelegge tiltak som ivaretar kulturminnene, framgår det i rapporten som bergenserne nå presenterer.

Rapporten, som er laget på engelsk og godt illustrert, påpeker likevel krav som må ivaretas for å gjøre historiske bygninger og miljøer tilgjengelig for alle. Et hovedfokus i tilgjengeliggjøringen av gamlebyen - eller Warszawas "Old Town" - er behandlingen av gater og plasser med spor, strukturer og overflater som for det meste er brostein. Utsendingene fra Bergen ble bedt om å se spesielt på dette under sitt besøk i Warszawa i desember.

I siste halvdel av mai skal representanter fra Warszawa til vestlandsbyen på gjenvisitt, mens samarbeidsprosjektet avsluttes med en internasjonal konferanse medio august i år.

Rapporten "Overcoming the barriers" kan lastes ned i PDF-format her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.