Internasjonalt

Tuben i London byr på problemer


Publisert: 06. juni 2012

Dette kartet over Tuben i sentrum av London viser at svært få stasjoner så langt er tilrettelagt for funksjonshemmede. I alt dreier det seg om litt over 60 av i alt 270 stasjoner. (Illustrasjon: London Assembly Transport Committee)Dette kartet over Tuben i sentrum av London viser at svært få stasjoner så langt er tilrettelagt for funksjonshemmede. I alt dreier det seg om litt over 60 av i alt 270 stasjoner. (Illustrasjon: London Assembly Transport Committee)Tube-stasjonen Wembley Central ble for få dager siden den 65 undergrunns-stasjonen i London som fikk en trappefri løsning, før Olympiaden i London åpner i sommer.

Til lokalavisen Harrow Times sier flere brukere fra distriktet rundt stasjonen at de nå endelig kan bruke stasjonen uten mye vanskeligheter.

Prosjektet med å gjøre Tuben i London tilgjengelig for flere har pågått gjennom mange år. Men arbeidet med å forsøke å gjøre de gamle anleggene bedre på universell utforming har støtt på mange vanskeligheter, på tross av både løfter og gode bevilgninger fra myndighetene.

Aller dårligst står det til med stasjonene i sentrum av London.

Nye muligheter

– Funksjonshemmede som meg får virkelig stor glede av slikt som dette, sier 57-åringen Anju Kohli til lokalavisen i det hun entrer nye Wembley Central. – Jeg vil takke myndighetene i London for at de tenker på oss, legger han til.

En tobarnsmor på samme sted forteller til avisen at heisene som er installert på Tuben nå gir henne nye muligheter til å komme seg rundt i London. "Men de gjør det bare på grunn av OL, ikke for å hjelpe oss," legger hun til.

Stengt ute fra sentrum

Det er et faktum at mange mennesker med behov for bedre tilgjengelighet enn andre – ikke minst eldre og funksjonshemmede – langt på vei har vært stengt ute fra sentrum av London på grunn av manglende tilrettelegging.

Av i alt 270 Tube-stasjoner var det så sent som ved årsskiftet ikke flere enn 10 stykker som hadde trappefri adgang hele veien fra gata til toget. Drøye 60 stasjoner er rimelig godt lagt til rette for funksjonshemmede.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.