IKT

Fargeblinde skal få hjelp


Publisert: 07. januar 2016

Å skille farger på kart fra hverandre er en stor utfordring for mange fargeblinde. (Foto: Colourbox)Å skille farger på kart fra hverandre er en stor utfordring for mange fargeblinde. (Foto: Colourbox)Fargeblinde har ofte store problemer med å skille farger på kart fra hverandre. Forskere utvikler nå en app som skal skreddersy fargesynet til hver enkelt.

Fargeblindhet rammer mellom 8–10 prosent av menn og 0,4 prosent av kvinner. De fleste fargeblinde har problemer med å skille mellom rødt og grønt.

Fargene vi bruker i kart er ofte valgt ut fra hva de symboliserer. Rødt brukes ofte til å markere ekstra viktig informasjon fordi det er en distinkt farge som skiller seg ut. Men sånn oppleves ikke rødt for mange fargeblinde.

Røde veier i grønn skog

Tester viser at fargeblinde har store utfordringer med å skille farger på kart fra hverandre. Når røde veier går inn i en grønn skog, blir det problematisk for mange.

PhD-kandidat Anne Kristin Kvitle er forsker ved Norwegian Colour and Visual Computing Laboratory (Fargelaboratoriet ved NTNU i Gjøvik) forsker på hvordan universell utforming kan hjelpe.

Hun ser på om det er mulig å utvikle skjermkart med farger som er skreddersydd fargesynet til hver enkelt. Målet er at du med en app skal få kartet i de fargene som fungerer best for akkurat deg, skriver Gemini.no.

Vil gjøre hverdagen enklere

Kvitles forskning skal gi oss bedre forståelse for hvordan fargesynet vårt fungerer og hvilke individuelle forskjeller som finnes også blant fargeblinde. Resultatene av forskningsprosjektet blir et viktig bidrag til å gjøre fargeblindes hverdag enklere.

Les mer om forskningen her.

Kilde: Gemini.no

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.