IKT

Ti tips for et mer universelt utformet nettsted


Publisert: 02. desember 2015

    Her er ti tips for deg som vil lage et mer universelt utformet nettsted.

Funka er et selskap som selger tjenester innen universell utforming. De mener det viktigste er å sette seg inn i brukernes situasjon – og å bruke sunn fornuft.

Her er deres ti tips:

▪ Ett bilde sier mer enn tusen ord. Suppler tekstene dine med bilder. Vær nøye med at bildene er meningsbærende og skriv tydelige Alt-tekster. Prøv å fjerne tekst. Less is more!

▪ Vanskelig språk? Be en fjerdeklassing forklare innholdet på en vilkårlig side på nettstedet ditt – er språket forståelig?

▪ Velg og følg aktuelle W3C standarder med omhu.

▪ Be din særdeles datauvante pappa/mamma/nabo utføre en oppgave på nettstedet ditt uten hjelp – er strukturen forståelig?

▪ Følg heller etablerte konvensjoner på nettet, altså slik brukeren er vant med å forstå nettsteder, enn å prøve å lære brukerne noe nytt og unikt som kun er gjeldende for ditt nettsted.

▪ Bruk relative mål for å definere tekststørrelser.

▪ Skriv forståelige lenker. Les kun lenketekstene på nettstedet, ikke omkringliggende tekst. Kommer brukeren til å forstå hva det lenkes til?

▪ Fargeblind? Skriv ut nettstedet i svart-hvitt og be noen som ikke har kjennskap til nettstedet om peke ut samtlige lenker.

▪ Tastaturnavigering. Kommer du til alt innhold og alle funksjoner på nettstedet ditt med tastaturet?

▪ Mobilsurfing. Klikkeflatens størrelse en viktig for å oppnå god brukeropplevelse på små pekeskjermer. Fungerer dette for ditt nettsted?

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.