IKT

Partienes nettsider lite tilgjengelige


Publisert: 01. mai 2015

Partiene har ikke prioritert å gjøre sine egne nettsider tilgjengelige. Her nettsiden til Venstre. Partiene har ikke prioritert å gjøre sine egne nettsider tilgjengelige. Her nettsiden til Venstre. Politikerne har vedtatt at alle nettsider skal være universelt utformet. Men partienes nettsider er fortsatt lite tilgjengelige.

Politikerne har vedtatt at alle nye nettsider etter 1. juli 2014 skal være universelt utformet, og at det samme må gjelde også eksisterende nettsteder etter januar 2021.

– Partiene bør gå foran for å vise at likhet og inkludering for alle er mer enn tomme ord, sier markedssjef i Netlife Research, Jostein Magnussen, til tidsskriftet Kampanje.

Han etterlyser universell utforming av partienes egne nettsider.

Magnussen og kollegene hans finner mye feil på partinettsidene. Det gjelder alt fra «Les mer»-lenker til alt for liten skrift.

Det er langt viktigere å gjøre selve nettstedet universelt utformet, enn å bruke ressurser på egne funksjoner for opplesing, skriftstørrelse og ekstra kontrast, mener Magnussen.

Og det er ikke bare universell utforming som er essensielt. Uten godt innhold har synlighet og brukervennlighet lite for seg.

– Partiene burde bruke mer ressurser på nettsidene sine. De må få frem de viktigste sakene, både lokalt og nasjonalt. Man skal ikke måtte klikke mange ganger og lete for å finne ut hva partiene står for. Høyre prøver, men de havner fort i nyhetsfellen, der de publiserer nyheter som nærmest er rettet mot andre partier, sier Magnussen.

Flere partier ignorerer også den stadig voksende velgerskaren som bruker mobil til alt, mener internettbyrået Netlife Research. De har gjort en vurdering av nettsidene til norske partier og konkluderer med at mobiltilpassing står særlig svakt for Senterpartiet og Rødt. Lokalvalgsinnhold på nettsidene får samtlige partier tilnærmet stryk for.

Jostein Magnussen sier til Kampanje at han er overrasket over det lave nivået på nettsidene til partiene.

Kilde: Kampanje

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.