IKT

Doktorgrad om universell utforming av IKT


Publisert: 06. november 2014

Fra 1. juli 2014 stilte myndighetene krav om at nye IKT-løsninger skal være universelt utformet. (Bilde: iStockphoto) Fra 1. juli 2014 stilte myndighetene krav om at nye IKT-løsninger skal være universelt utformet. (Bilde: iStockphoto) Den 28. november disputerer Kristin Fuglerud med en doktorgrad om universell utforming av IKT. Hun legger fram en liste med fem viktige elementer for å oppnå god brukskvalitet.

Dette er den første doktorgraden i Norge som har universell utforming av IKT som tema. Doktorgraden avlegges ved Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo.

Kristin Fuglerud er den første i Norge som skriver doktorgrad om universell utforming av IKT. (Foto: Riksrevisjonen) Kristin Fuglerud er den første i Norge som skriver doktorgrad om universell utforming av IKT. (Foto: Riksrevisjonen) Avhandlingen til Fuglerud er svært aktuell. Fra 1. juli 2014 stilte myndighetene krav om at nye IKT løsninger skal være universelt utformet.

Fem strategier

Når man skal lage IKT som passer for alle må løsningene være fleksible. Det fører ofte til mange valg og funksjoner.

Fuglerud foreslår fem strategier for å redusere kompleksiteten:

  • Reduser antall funksjoner i brukergrensesnittet
  • Bruk lagdelte grensesnitt
  • Etterstreb konsistens og bruk standarder
  • Tilby individuell tilpassing
  • Begrens frekvensen på oppdateringer og endringer

Brukermedvirkning er viktig

Tidligere forskning innen IKT har vist at brukermedvirkning er avgjørende for å oppnå god brukskvalitet. Fuglerud slår fast at dette også gjelder når målet er universell utforming.

Ulike utfordringer med å håndtere mangfoldet av brukere blir diskutert. Hun gir i avhandlingen råd om valg av brukermedvirkere og metoder.

Sju prosjekter

Arbeidet er basert på sju prosjekter med mer en 150 deltagere med ulik funksjonsevne.

Prosjektene omhandlet blant annet forenkling av skjemaer for eldre, synshemmedes IKT-barrierer, enklere påloggingssystemer og funksjonshemmedes erfaringer med e-valg.

Disputasen er åpen for alle. Trykk her for å se tid og sted.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.