IKT

De 3 beste appene for synshemmede


Publisert: 06. november 2014

Praktiske apper kan gjøre dagene enklere for mange synshemmede. (Foto: Colourbox)Praktiske apper kan gjøre dagene enklere for mange synshemmede. (Foto: Colourbox)Ikke alle iPhone-apper er like greie å bruke. I oktober inviterte Blindeforbundet blinde og svaksynte til å si sin mening om hvilke som er mest praktiske for dem.

Mange rundt om i Norge har deltatt med forslag. Vi presenterer her de tre som scorer høyest på listen.

Et kamera for svaksynte

Kamera-appen TapTap See går av med en klar seier. Det er kanskje ikke så rart, for denne er utviklet spesielt for de som er blinde og svaksynte.

Ved å ta et bilde av et objekt vil VoiceOver-funksjonen kunne fortelle deg hva du har tatt bilde av. Denne funksjonen finnes på alle Apple-produkter. Tar du for eksempel bilde av en rød kopp, så vil den fortelle deg at dette er en rød kopp. Appen kan også være praktisk for eksempel for å lese skilter med utydelig skrift. Tap Tap See er både svært brukervennlig og gratis. Den finnes i App Store.

Bibliotek i lomma

Som nummer to på listen kommer den norske appen Lydhør. Dette er en avspiller av lydbøker. Den er laget av Norsk lyd- og blindeskriftsbibliotek.

Den gir muligheten til både å streame og laste ned lydbøker til din iPhone eller Android-telefoner, uansett hvor du er. Appen er gratis, men krever brukernavn og passord fra din bibliotekbruker.

Hjelper deg å finne fram

På tredjeplass kommer GPS-appen BlindSquare. Appen er blitt verdens mest populære karttjeneste for synshemmede. Nå er den blitt populær også i Norge.

GPS-systemet er utviklet slik at det skal gjøre det så lett som mulig å finne fram til steder av interesse. Den advarer også mot farlige områder som veikryss. En audio-meny er tilgjengelig og gjør at det ikke er nødvendig å trykke på noen knapper.

I motsetning til de to andre appene er Blindsquare ikke gratis, den koster 209 kroner i App Store. Den er ikke tilgjengelig for Android, men kan lastes både til iPhone og til iPad.

Dette var de tre høyest rangerte appene fra Blindeforbundets undersøkelse.

Ønsker du lese hele listen så klikk her.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.