IKT

Passord skaper uu-trøbbel


Publisert: 08. mai 2014

Sik kan en alternativ innloggingsside med symboler se ut. (Illustrasjon: Norsk Regnesentral)Sik kan en alternativ innloggingsside med symboler se ut. (Illustrasjon: Norsk Regnesentral)

Passord og innlogging på internett skaper trøbbel for de aller fleste. Norske forskere kan ha løsningen som gir bedre tilgjengelighet.

I hverdagen er det mange passord å holde styr på. Antall tjenester som krever innlogging med passord, vokser hele tiden.

Noen løsninger gjør det helt umulig for personer med funksjonsnedsettelser å logge seg på nettjenester.

Mange møter problemet

Ikke bare blinde og svaksynte, men også mennesker med hukommelsesproblemer eller lese- og skrivevansker sliter med innlogging. Det samme gjør mange uten noen form for funksjonsnedsettelser.

Både norske og internasjonale forskergrupper har lett etter løsninger, uten å få gjennomslag.

– Innlogging er nåløyet for å få brukt IKT og helt fundamentalt for å delta i informasjonssamfunnet, sier Skeide Fuglerud til Teknisk Ukeblad (TU). Hun arbeider med en doktorgrad og ser på det norske forskningsprosjektet e-Me – Inkluderende identitetsforvaltning.

Lenke til forskningsprosjektet e-Me

– Det er en veldig stor utfordring å lage universelt utformede løsninger. Hvis man legger inn flere valg, blir det mer funksjonalitet, men mindre brukervennlig og mindre universelt utformet. Da får vi en ond sirkel, sier Skeide Fuglerud til TU.

En alternativ løsning

I e-Me har forskerne utviklet en alternativ løsning for identifikasjon på nettet.

Her kan brukeren velge mellom å logge inn med bilder, lyd, mønster, spørsmål/svar, vanlig passord – eller autentisering i to kanaler med mobil og pinkode.

– Man kan gjøre dette på veldig mange ulike måter hvis man vil, sier Riitta Hellman, leder for e-Me-prosjektet, til TU.

– Det vide spekteret av muligheter burde brukes mer for mennesker med spesielle utfordringer, oppfordrer Hellman.

Sliter med Altinn

Nærmere halvparten av alle brukerhenvendelser til det viktige offentlige nettstedet Altinn handler om innloggings- og passordproblemer, har forskerne funnet ut. Det er altså ikke bare de med funksjonsnedsettelser som sliter.

– Vi uten funksjonsnedsettelser finner måter å håndtere dette på. Mange med funksjonsnedsettelser har ikke den muligheten. Første bud må være å gjøre det mulig for dem å komme inn, sier Skeide Fuglerud.

Forskerne mener vi bør vurdere å bruke andre typer innlogging enn tekst og tall som skrives inn. Dette er både teknisk mulig og sikkert. Mange har behov for slike løsninger.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.