God lokal praksis

En minnebok for demente


Publisert: 28. mai 2015

I Oldemors hage kan man finne planter som er fra oldemors tid. Mange av dem er ikke så vanlige i Norge lenger. Hagen er lett å bevege seg rundt i for personer med bevegelseshemninger. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)I Oldemors hage kan man finne planter som er fra oldemors tid. Mange av dem er ikke så vanlige i Norge lenger. Hagen er lett å bevege seg rundt i for personer med bevegelseshemninger. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)Oldemors hage, en del av Botanisk hage i Oslo, er spesielt tilrettelagt for personer med bevegelseshemninger og demente.

Sansehagen i Botanisk hage på Tøyen åpnet i 2008. Her finnes det lysthus, stakittgjerde og vannpost. I tillegg til en mengde gamle hageplanter fra oldemors tid. Både peoner, dagliljer og riddersporer.

Hagen er spesielt tilrettelagt for personer med demens, men er selvsagt åpen for alle andre som vil se vakre, gammeldags planter som er i ferd med å forsvinne.

(Foto: Siw Ellen Jakobsen)(Foto: Siw Ellen Jakobsen)Meningen med sansehagen er at sansene skal stimuleres og minnene komme tilbake hos personer som lider av demens. Ofte kommer minnene strømmende når man opplever lukter fra barndommen. Demensrammede uttrykker seg bedre, både verbalt og følelsesmessig, når de får stimulert sansene ute i naturen.

Hagen er også unik for dem som ikke ellers har så lett for å komme seg rundt i Botanisk hage eller andre hager på egen hånd.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.