God lokal praksis

Femund-Engerdal satser på uu-turisme


Publisert: 03. juli 2014

Mandag 16. juni var det offisiell åpning av Gutulia som Norges aller første universelt utformede nasjonalpark. (Foto: Destinasjon Femund Engerdal)Mandag 16. juni var det offisiell åpning av Gutulia som Norges aller første universelt utformede nasjonalpark. (Foto: Destinasjon Femund Engerdal)

I kampen om turistene satser Femund-Engerdal på å bruke universell utforming. Gutulia nasjonalpark er nå blitt vår første uu-nasjonalpark.

Engerdal kommune er framfor alt kjent for den store innsjøen Femunden – et av Norges vakreste reisemål.

Sørøst for innsjøen ligger nasjonalparken Gutulia, som ble opprettet allerede i 1968 for å ta vare på en av de siste større urskogene i Norge.

Trærne her er flere hundre år gamle og mange er uvanlig store.

Norges første uu-nasjonalpark

Reiselivsselskapet Destinasjon Femund/Engerdal har de siste årene arbeidet mye med universell utforming.

Mandag 16. juni var det offisiell åpning av Gutulia som Norges aller første universelt utformede nasjonalpark.

– Dette er vi kjempestolte av. Nå kan vi ønske absolutt alle velkommen hit, uten å diskriminere noen, sier Mia Faldmo i destinasjon Femund/Engerdal til avisa Østlendingen.

Uu-prosjektet i Engerdal har pågått siden 2011, og avsluttes i år. Flere steder i kommunen er nå blitt universelt utformet og dermed tilgengelige for alle.

– Det er et lavterskeltilbud, slik at alt fra bestemor med rullator, til mor med barnevogn eller de aller minste barna skal kunne ta seg fram, sier Faldmo.

Engerdal kommune vil gjøre flere av turistmålene sin tilgjengelige for alle. (Foto: Destinasjon Femund Engerdal/Fjellheimen leirskole)Engerdal kommune vil gjøre flere av turistmålene sin tilgjengelige for alle. (Foto: Destinasjon Femund Engerdal/Fjellheimen leirskole)

Tursti inn i nasjonalparken

I Gutulia nasjonalpark skal alle nå kunne ta seg inn til Gutulisetra, som ligger noen kilometer inn i nasjonalparken. Også inn til Nedresetervollen er det blitt universell utforming. Noe uu-arbeid gjenstår, men vil bli fullført i løpet av året.

Seterstua er betjent i sommersesongen og man kan kjøpe kaffe, saft og vafler her mens man får høre om setras historie.

Prosjektet Universell utforming i Engerdal har kostet 4,3 millioner kroner. I alt 3,8 millioner har Engerdal kommune hentet inn i støtte fra blant annet fylkesmannen, fylkeskommunen, Ekstra-stiftelsen og Norsk Tipping.

Destinasjon Femund Engerdal fortsetter nå arbeidet med å opparbeide universell utforming av fiskeplasser, turveger, leirplasser, rasteplasser, attraksjoner og nasjonalparker.

Engerdal kommune håper naturlig nok at satsingen skal få flere til å finne veien til noe av Norges vakreste natur.

Kanskje et utfluktsmål å satse på i sommer?

Les mer om universell utforming i Femund Engerdal på nettsiden til turistkontoret.

Du kan også lese mer på Facebooksiden Universell Utforming i Femund Engerdal.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.