God lokal praksis

En gate for alle


Publisert: 14. november 2013

Faksimile fra artikkelen i avisa Glåmdalen om den nye gata i Kongsvinger. (Bilde: glomdalen.no)Faksimile fra artikkelen i avisa Glåmdalen om den nye gata i Kongsvinger. (Bilde: glomdalen.no)Personer med synshemninger kan oppleve det vanskelig å orientere seg når de er ute og går. Det har Kongsvinger kommune gjort noe med.

 

Glommengata i Kongsvinger er ikke som andre gater. Den 750 meter lange gaten, ble gjenåpnet i ny og mer universell utforming den 23. oktober i år. Hemmeligheten er tydelige markerte kanter, ledestriper og markerte fotgjengerfelt. Dette gjør det lettere for de med synshemninger å holde rett kurs, og unngå farlige situasjoner i trafikken. 

Prosjektet Glommengata var et samarbeidsprosjekt mellom Kongsvinger kommune og fylkeskommunen. Rådet for funksjonshemmede har deltatt med råd og erfaringer i prosessen.

Avisa Glåmdalen var med når Oddvar Thorvaldsen, leder i Norges Blindeforbund Hedmark, prøvegikk Glommengata.

– Selv om jeg er sterkt synshemmet kan jeg gå gjennom Glommengata på egen hånd uten å vingle, for nå har jeg tydelige markerte kanter å gå etter. Jeg kan med sikkerhet si at denne gata er den beste av alle gater jeg i årenes løp har sjekket ut med tanke på tilgjengelighet for alle, forteller Thorvaldsen avisa Glåmdalen.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.