Generelt

Mange får helseproblemer i kulda


Publisert: 07. januar 2016

Mange astmatikere og lungesyke sliter når gradestokken synker. Utslipp fra veitrafikk og vedfyring er hovedårsaken til at mange får plager. (Foto: Colourbox)Mange astmatikere og lungesyke sliter når gradestokken synker. Utslipp fra veitrafikk og vedfyring er hovedårsaken til at mange får plager. (Foto: Colourbox)Denne uka har vært kald de fleste steder i landet. Mange har fått helseproblemer av den dårlige lufta som oppstår når sprengkulda kommer.

5. januar fikk innbyggerne i Bergen følgende SMS fra sin kommune: "Kan du la bilen stå og unngå vedfyring?"

Mange må være inne

Bakgrunnen for oppfordringen var at det kalde været har gitt svært høye nivåer av luftforurensning de siste dagene. Noe som gir mange mennesker helseproblemer. Mange må holde seg inne i dette været.

Det ble denne uken innført datokjøring i Bergen kommune. Det betyr at personbiler har begrensninger på når de kan bruke bilen sin innenfor ytre bompengering. Dette tiltaket innføres for å få ned biltrafikken og dermed luftforurensningen i byen.

Halvparten fra vedfyring

Bergen kommune oppfordrer også til å unngå vedfyring. Dette er en vesentlig kilde til luftforurensning. Mer enn 50 prosent av utslippene på kalde dager er beregnet å komme fra vedfyring.

Regionsekretær i Astma- og Allergiforbundet Region Vest, Hildur Østbo, forteller til Bergensavisen at mange astmatikere sliter nå. Hun mener at ting må legges enda bedre til rette.

– Vi mener at andre tiltak også kan igangsettes, blant annet bør kanskje veiene vaskes og feies oftere, flere bør innføre samkjøring, og man bør ha færrest mulig store kjøretøy inn til sentrum.

Kilde: Bergensavisen og NAAF

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.