Generelt

Denne uka er parfymefri


Publisert: 29. oktober 2015

Svært mange får plager av at noen ønsker å lukte godt. Er det verdt det? (Foto: Colourbox)Svært mange får plager av at noen ønsker å lukte godt. Er det verdt det? (Foto: Colourbox)    Denne uken arrangerer Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) parfymefri uke. Hele 1 av 5 får plager av andres parfymebruk.

NAAFs mål er å redusere bruken av parfyme slik at færre utvikler allergier, og å gjøre hverdagen enklere for dem som allerede er berørt.

Vanlige reaksjoner på parfymeallergi er kvalme, svimmelhet, pusteproblemer, rennende øyne, nysing og hodepine. De som har astma kan i tillegg oppleve at symptomene på sykdommen forverres.

Vanskelig å ta kollektivtransport

– Det er mange som synes det er vanskelig å ta buss, tog eller annen kollektivtransport. Vi vet at noen opplever så stort ubehag når de sitter ved siden av noen som har mye parfyme på seg, at de faktisk må gå av bussen eller trikken, forteller Anna Bistrup. Hun er helsefaglig rådgiver i NAAF.

Undersøkelsen viser også at mange ikke er klar over hvor ofte de faktisk er i kontakt med parfyme i løpet av dagen.

Går ikke over

Mer enn 1 av 3 vasker hendene opptil ti ganger om dagen, 1 av 5 bruker make-up og hårprodukter minst en gang daglig. 50 prosent smører seg med krem hver dag. Dessuten bruker 3 av 4 deodorant minst en gang om dagen.

Har man først utviklet parfymeallergi, går den ikke over.

Selv om utslett og eksem kan forsvinne når man slutter å bruke parfymerte produkter, kommer det raskt tilbake når man blir eksponert på nytt. Det er derfor viktig og forbygge allerede fra barna er bitte små.

– Tall fra Folkehelseinstituttet viser at stadig flere barn får eksem. Dette inkluderer også kontakteksem. En av årsakene til det kan ha sammenheng med at foreldre velger produkter tilsatt parfyme og duftstoffer til daglig bruk, uttaler Anna Bistrup.

Kilde: NAAF

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.