Generelt

Valget tilgjengelig for mange, men ikke for alle


Publisert: 16. september 2015

Agnes Monsen måtte stemme på utsiden av valglokalet i Bergen. (Faksimile fra avisa BA)Agnes Monsen måtte stemme på utsiden av valglokalet i Bergen. (Faksimile fra avisa BA)Ved årets valg hadde mange fått på plass universelt utformet valgutstyr. Men ikke alle fikk stemt.

Ved de to siste valgene er det satt sterkere fokus på at valglokaler og valgutstyr må være tilgjengelig for alle.

Det nye nasjonale valgutstyret i Norge som kom for noen år siden, har høstet flere internasjonale priser for god design.

Demokratisk rett

Utstyret skal gjøre det enklere for alle å utøve sin demokratiske rett: Å kunne stemme ved stortings-, kommune- og fylkesvalg.

Lokalmedia rapporterer at nytt utstyr var på plass flere steder i landet i ulike valglokaler. Dette utstyret gjorde det lettere å for eksempel få en rullestol inn i avlukket der stemmen skal avgis i hemmelighet.

Utstyret gjorde det ved årets kommune- og fylkestingsvalg også enklere å få oversikt over stemmesedlene inne i valgavlukket.

Her kan rullestolbrukere og gående bruke samme avlukke. (Foto: Norsk Form)Her kan rullestolbrukere og gående bruke samme avlukke. (Foto: Norsk Form)Vanskeligheter ved kirkevalg

Sist helg var det også kirkevalg. Agnes Monsen sitter i rullestol og ønsket å delta i valget gjennom å avgi stemme i Haukelandshallen i Bergen.

Men 87-åringen kom seg ikke inn i valglokalet. Hun måtte stemme på utsiden.

Agnes har sittet i rullestol i 24 år, og aldri tidligere møtt på hindringer når hun skal stemme. Men i sideinngangen på Haukelandshallen må man opp to trappetrinn, noe som er helt umulig for en som sitter i rullestol.

– Dette er bare nok et eksempel på at kirken vil ha lavest mulig valgdeltakelse, sier en irritert valgforsker Frank Aarebrot til avisa BA. Aarebrot har selv en funksjonsnedsettelse.

– De som har makt i kirken ønsker ingen endringer, derfor gjør de det vanskelig for folk å stemme. I år stemmer jeg utelukkende fordi det er noen som ønsker at jeg ikke skal gjøre det, sier Aarebrot.

Foranledningen til hans krasse påstander om kirkevalget, er Agnes Monsens opplevelser i Haukelandshallen mandag.

Det hører med at det er krav om at stemmelokalene ved kommune- og fylkestingsvalg – og kirkevalget, skal være atskilt, de skal ha ulike innganger. Det er det lokale menighetsrådet som står ansvarlig for tilrettelegging av valglokalet i sin krets.

Blir overrasket

Administrasjonssjef i Bergen Kirkelige Fellesråd (BKF), Tove Margrete Nordmark, blir overrasket når BA ringer og forteller om Agnes som ikke kom seg inn i stemmelokalet.

– Det er sterkt beklagelig, og slett ikke sånn det skal være. Jeg trodde ærlig talt at dette var tilrettelagt på forhånd, så nå ble jeg overrasket. Det er forferdelig trist for dem det gjelder, og vi ønsker selvsagt ikke at det skal være slik, sier Nordmark til BA.

Tove Margrete Nordmark i BKF understreker overfor avisa BA at kirken ønsker høy valgdeltakelse ved kirkevalget.

Elin Solberg er valgansvarlig i Bergen kommune og sier dette til avisa:

– Kravene til universell utforming er klare, og det er en selvfølge at alle skal kunne komme seg inn i stemmelokalet.

Kilder: Norsk Form og avisa BA

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.