Generelt

Universell utforming i valgkampen 2015


Publisert: 03. september 2015

Under valgdebatt i Mandal kom ikke rullestolbruker Kari Seland på toalettet. Det fikk politikerne beskjed om. (Faksimile fra avisa Lindesnes)Under valgdebatt i Mandal kom ikke rullestolbruker Kari Seland på toalettet. Det fikk politikerne beskjed om. (Faksimile fra avisa Lindesnes)    Når kommune- og fylkesvalget 2015 nå går inn i sluttspurten, er universell utforming flere steder blitt valgkamptema. Her er et utvalg:

Halden: Her har KrF erfaring fra samarbeide både med den røde og den blå blokken i kommunestyret. Nå håper partiet å nå 6 prosent oppslutning, ikke minst gjennom å vektlegge helse-og omsorgspolitikk. KrF sin førstekandidat i Halden, Dagfinn Stærk, trekker i valgkampen fram en ny rapport fra Blindeforbundet som viser at mange bygg i Halden – også offentlige – ikke holder mål når det gjelder universell utforming. – Mange føler seg diskriminert, og som leder av råd for funksjonshemmede håper jeg vi kan få klare retningslinjer – som blir fulgt i Halden, sier Stærk til Halden Arbeiderblad.

Mandal: Her skulle politikerne diskutere i kulturhuset Buen, et bygg som før det ble reist skulle bli blant de beste på universell utforming. Rullestolbruker Kari Seland kom seg ikke på toalettet under debatten, og ga klar beskjed om det. Engasjementet rundt kulturhusets tilgjengelighet kom tydelig frem under den første ordførerdebatten i Mandal, rapporterer avisa Lindesnes. – Det er flaut at disse tingene ikke er på plass, mente Alf Erik Andersen i Frp. – Universell utforming er nøkkelen til et vellykket samfunn, men barnet er ungt og vi har en lang vei å gå, sa Høyres kandidat Jon Gunnar Ask.

Larvik: FrP vil sørge for universell utforming av både kjøretøy og holdeplasser samt informasjon på holdeplasser og underveis, skriver Vestfold FrP sin kandidat til fylkestingsvalget Elise Andersen i et leserinnlegg i lokalavisa Østlands-Posten. FrP vil også fjerne tvungen sidemål og heller innføre tegnspråk som valgfag i Vestfold-skolen.

Nesodden: Her bruker Lillian Festvåg, som i årevis har engasjert seg i universell utforming, valgkampen til å utfordre lokalpolitikerne på den manglende tilretteleggingen av Nesoddens strender. – Ja, nå er jeg lei! Etter sju års parlamentarisk arbeid i kommunale organer, med planer, argumentering, befaringer, møter, nye planer og nye møter, har ingenting skjedd. Ikke så mye som en eneste liten, ny baderampe, konstaterer Lillian Festvåg, ifølge lokalavisa Akershus Amtstidende. Nå har hun startet Facebook-kampanjen «Hopp i havet - de som kan».

Kilder: Halden Arbeiderblad, avisa Lindesnes, Østlands-Posten, Akershus Amtstidende

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.