Generelt

Vil ha flere ut på tur


Publisert: 13. august 2015

Bolnastua ligger ved inngangsporten til Saltfjellet og omtrent 100 meter fra E6. Den er tilrettelagt for rullestolbrukere. Bolnastua ligger ved inngangsporten til Saltfjellet og omtrent 100 meter fra E6. Den er tilrettelagt for rullestolbrukere.     Den Norske Turistforening har gjort flere ting for å gjøre turer i nærmiljøet, ved sjøen og på fjellet mer tilgjengelige for personer med funksjonsnedsettelser. Men få benytter seg av tilbudene.

Gjennom prosjektet «Klart det går», som har fått midler fra Extrastiftelsen, er flere lokale medlemsforeninger oppfordret til å tilrettelegge mer.

– Vi har tilrettelagt flere hytter for funksjonshemmede, forteller prosjektleder Vibeke Clausen i Den Norske Turistforening til NRK.

De har fjernet dørterskler, gjort dører bredere og adkomsten til hyttene enklere, samt tilpasset toaletter. I første omgang er det hyttene som ligger i nærheten av offentlig kommunikasjon er fullstendig tilrettelagt.

Få bruker tilbudet

Rana Turistforening etablerte i 2013 den første hytta i Norge som var planlagt og oppført med tanke på tilrettelegging for rullestolbrukere.

Men denne hytta og andre som er spesialtilpasset, blir ikke brukt av rullestolbrukere.

– Det er ytterst få med nedsatt funksjonsevne som bruker dette. Vi skulle gjerne hatt flere innom. Det er et fint og tilpasset tilbud vi har her, sier daglig leder i Rana Turistforening, Robert Bjugn til NRK.

Tillit og kommunikasjon

Norges Handikapforbund mener at mange med funksjonsnedsettelser har dårlige erfaringer. Forbundsleder
Arne Lein mener også at det mangler informasjon.

– Det å kjenne trygghet for at de kommer seg hele veien, er en forutsetning for at det blir en vellykket tur. Det er viktig å få informasjonen ut om at ting er blitt bedre. Vi er ennå ikke i mål, men må jobbe videre i fellesskap med de ulike organisasjonene for å tilby bedre informasjon og tilgjengelighet, sier han til NRK.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.