Generelt

- Uu-krav tvinger fram ny arkitektur


Publisert: 15. august 2010

Gjerdrum ungdomsskole har egen tilhengerskare på Facebook, hvorfra dette bildet er hentet.Gjerdrum ungdomsskole har egen tilhengerskare på Facebook, hvorfra dette bildet er hentet.

- Arkitektene må ta inn over seg ansvaret vi har for at ingen skal møte hindringer som utelukker dem fra å ta del i fellesskapet. Vi håper arkitekturen kan berikes av ny og bedre universell utforming, sier Hege Maria Eriksson, fagpolitisk rådgiver i Norske arkitekters landsforbund til Dagens Næringslivs nettmagasin D2.

Eriksson påpeker at Norske arkitekters landsforbund ikke ønsker et lovverk som detaljstyrer arkitekturen eller begrenser mulighetene for nyskaping og egenart.

Universell utforming er temaet  i en fyldig reportasje plass i nettmagasinet. Under tittelen "Byggene som ikke diskriminerer noen" rettes søkelyset blant annet mot de utfordringer som arkitektene står overfor gjennom nye lover og forskrifter om universell utforming.

Reportasjen omtaler spesielt Gjerdrum ungdomsskole i Gjerdrum kommune og Margarinfabrikken barnehage og Operaen i Oslo. Sivilarkitekt og doktorgradsstipendiat ved Arkitekthøgskolen i Oslo, Inger-Marie Hølmebakk, peker på operataket i Oslo som eksempel på hvilke dilemmaer arkitektene står overfor, ettersom det er uvanlig at tak, vegg og gulv er én og samme ting.  Hølmebakk mener for øvrig at Regjeringens handlingsplan for universell utforming er "uttrykk for et ønskesamfunn":

– Men at man oppnår målet, med alle dilemmaer tatt i betraktning, er vanskelig å forestille seg, på samme måte som det er vanskelig å forestille seg at man skal legge Besseggen flat, sier hun til  nettmagasinet.

Daglig leder Ole Gustavsen i Snøhetta - arkitektfirmaet som tegnet operabygget i Bjørvika - mener det er helt nødvendig at universell utforming reguleres med forskrifter. Men han er også opptatt av at forskriftene ikke fjerner muligheten til å iscenesette omgivelsene våre på en spektakulær måte.

Camilla Ryhl, professor i universell utforming ved Bergen Arkitektskole, tror fremtidens arkitekter går to store utfordringer i møte. – Den ene handler om kompetanse og holdning til forandringer. Den andre gjelder ikke bare arkitektene, men hele samfunnet. Faren er at universell utforming fortsetter å handle bare om handicap. Vi går gjennom et paradigmeskifte nå, og utfordringen blir å få alle til å forstå at universell utforming handler om oss alle sammen, sier Ryhl.

I Dagens Næringslivs nettmagasin kan du lese hele reportasjen om universell utforming.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.