Bygninger og anlegg

– Tenk på Uu når du pusser opp


Publisert: 12. mars 2015

Ergoterapeut Klara Pettersen oppfordrer til å tenke universell utforming av boligen din, før det blir sent. (Faksimile fra avisa Snåsningen)Ergoterapeut Klara Pettersen oppfordrer til å tenke universell utforming av boligen din, før det blir sent. (Faksimile fra avisa Snåsningen)                 – Alle bør tenke på universell utforming når de pusser opp eller bygger på sine egen bolig, oppfordrer ergoterapeut Klara Pettersen i Snåsa.

I et intervju med avisa Snåsningen gir ergoterapeuten klare råd til snåsningene om å tenke gjennom sin egen boligløsning.

– Det koster ikke så mye å fjerne dørstokkene, eller bytte ut døra med en 90 centimeter bred dør når man uansett er i gang. Men det kan koste mer i etterkant. Tenk på badet og soverommet, at det er mulig å komme frem med rullestol, råder Pettersen.

Og hun mener at man ikke nødvendigvis ma ha tenkt å bo der livet ut for å gjøre endringene.

– Selv 25-åringer som skal pusse opp og tilrettelegger med universell utforming vil få en større kjøpegruppe hvis de senere skal selge.

Pettersen forteller til avisa Snåsningen at hun opplever at folk er interesserte i å ta grep.

– Jeg informerte om dette hos Snåsa santitetsforening. I etterkant av møtet har jeg fått tre henvendelser fra folk som ønsker hjelp til å vurdere ulike detaljer for å tilrettelegge boligen sin.

Pettersen påpeker at det ikke er lurt å utsette tilretteleggingen av boligen sin. Det å være prosjektleder for egen bolig når helsen skranter, kan nemlig bli krevende. Får man ikke gjort like mye selv, blir det enda dyrere. Mange mister valget og flytter til omsorgsboliger, selv om de i utgangspunktet ikke hadde tenkt det selv.

Pettersen anbefaler folk å bruke Husbankens funksjonsattest for boliger. Denne finner du om kort blant annet på Snåsa kommune sine hjemmesider. Men funksjonsattesten kan du gå gjennom rom for rom i boligen. Da kan du danne deg et situasjonsbilde om hva som vil fungere og hva det må gjøres noe med.

Kilde: Avisa Snåsningen

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.