Bygninger og anlegg

Storsatsing på heis i Finland


Publisert: 12. februar 2015

Deltakere fra flere etater og departementer i Norge deltok på studietur til Finland for å se nærmere på finnenes satsing på etterinstallering av heis. (Foto: Sigbjørn Spurkeland, Husbanken)Deltakere fra flere etater og departementer i Norge deltok på studietur til Finland for å se nærmere på finnenes satsing på etterinstallering av heis. (Foto: Sigbjørn Spurkeland, Husbanken)Finland satser stort på oppgradering av eksisterende bebyggelse og spesielt på etterinstallering av heis.

På tampen av fjoråret var representanter for Husbanken, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Bergen kommune og NBBL i Finland for å lære og utveksle erfaringer om etterinstallering av heis.

Finland har – akkurat som Norge og en rekke andre land – en stadig eldre befolkning. I år 2030 vil flere enn hver fjerde finne være over 65 år.

Finland vil nå ta grep om bygningspolitikken for løse denne demografiske utfordringen. Frem mot 2030 satser finnene stort på rehabilitering og oppgradering av den eksisterende bebyggelsen.

Fra 2017 og frem til og med 2030 skal det etterinstalleres 500 heiser årlig i Finland.

Samtidig satses det stort på tilpassing og oppgradering av eksisterende eneboliger og rekkehus, gjennom gode tilskuddsordninger.

Målet for denne satsingen er at minst 92 prosent av alle over 75 år skal kunne bo hjemme i 2030. Nesten alle under 75 år skal kunne bo hjemme.

I Finland kan borettslag nå få inntil 65 prosent tilskudd til etterinstallering av heis. Dette har gjort det mye lettere å få overtalt skeptiske generalforsamlinger i borettslag og sameier.

I mange større byer i Finland er det blitt opprettet lokale arbeidsgrupper, som jobber med å frembringe gode heisprosjekter.

– Finnene har en veldig konkret og ambisiøs satsing på heis, sier assisterende adm. dir. i Husbanken, Inger Vold Zapffe.

En ting de norske studieturdeltagerne så på som interessant, var at de heisene som blir installert i Finland ofte har en enklere karakter enn de som nok blir godkjent i Norge. Dette er kanskje også noe vi i Norge bør se nærmere på i forhold til bygg der arealet er kritisk, mener Zapffe.

Les mer hos Husbanken.

 

Kilde: Husbanken

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.