Fylker og kommuner

Ikke en by for blinde


Publisert: 23. september 2015

Halden er full av farlige steder for blinde. (Faksimile fra Halden Arbeiderblad)Halden er full av farlige steder for blinde. (Faksimile fra Halden Arbeiderblad)Halden er en vakker by. Men det er ikke en by for blinde, mener Blindeforbundet i Østfold.

Sjokkerende lite i Halden er tilrettelagt for synshemmede, konstaterte Blindeforbundet under en befaring nylig.

De fant ikke en eneste kommunal trapp som var markert for synshemmede. Og det mangler både varselsfelt, ledelinjer og oppmerksomhetsfelt i hele byen.

– For å være ærlig: dette var dårlige greier, sier daglig leder Anders Poppe ved Blindeforbundets fylkeskontor i Østfold til Halden Arbeiderblad.

Poppe er særlig oppgitt over bryggepromenaden i Halden. Der er det flere steder høydeforskjeller på nesten en meter, uten at synshemmede blir varslet om det.

Han finner også gangfelt som ender i bratte trapper, uten noen advarsel.

Poppe synes også det er ille at nybygg, reist etter at nye regler for universell utforming kom, ikke holder mål. Som Brygga kultursal, der en umerket trapp ender rett ut i veibanen.

– Vi vet at det finnes mange gamle bygninger og at kommunene har dårlig råd. Derfor ønsker vi helle å samarbeide enn å lage mye støy, sier Poppe til avisa i byen.

Han minner om at universell utforming er mye mer enn å tilrettelegge for rullestolbrukere.

– En så vakker by som Halden må jo være tilgjengelig for alle, sier Poppe.

Kilde: Halden Arbeiderblad

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.