Fylker og kommuner

Debatt om ramper i Tromsø


Publisert: 09. april 2015

Rullestolbruker Anita Larsen fikk idéen og tok initiativet til prosjektet Rampestreker. (Foto fra video hos iTromsø)Rullestolbruker Anita Larsen fikk idéen og tok initiativet til prosjektet Rampestreker. (Foto fra video hos iTromsø)       I Tromsø har innsatte i fengselet skreddersydd portable ramper. Hensikten er at ingen skal føle seg utestengt i Tromsø sentrum.

Det var rullestolbruker Anita Larsen som fikk idéen og tok initiativet til prosjektet Rampestreker, som i samarbeid med fengselet produserer ramper til sentrumsbutikkenes inngangspartier.

Anita har selv fått merke hvor dårlig tilrettelagt Tromsø sentrum er for folk med funksjonsnedsettelser.

Etter at ordfører Jens Johan Hjort tente på ideen om prosjektet, har Tromsø fengsel nå produsert og levert den første rampen til en av byens forretninger.

Ingen ramper som lages blir like. For hver bestilling Tromsø fengsel mottar, tar de blir mål i den enkelte butikk for å kunne skreddersy rampene.

Frisørsalongen Salong Carina ble ifølge nettavisen iTromsø den første bedriften i byen som tok i bruk den portable rampen.

Se video om prosjektet hos iTromsø

Norges Handikapforbund i Nord-Norge sier en kommentar til prosjektet at de I utgangspunktet er veldig glad for at det tas initiativ og vises vilje til å ville løse utfordringene med manglende tilgjengelighet i Tromsø sentrum.

– Men vi er redd for at løsningene ikke fremmer inkludering og likeverd, og at rampene som utformes ikke er i tråd med regelverket, sier regionkontorleder Lizett Ulrika Skottestad.

Skottestad synes det er litt vanskelig å ta opp denne kritikken i frykt for å bli stemplet som negativ. Hun understreker også at det er delte meninger blant de funksjonshemmede om dette. Noen er bare sjeleglade for at de kan komme seg inn i flere butikker.

Kopirett © 2019 Universell Utforming. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.